Υπηρεσίες

Περιοδοντολογία

H Περιοδοντολογία ασχολείται με την πρόληψη και θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν την ρίζα του δοντιού. Το περιοδόντιο περιλαμβάνει σκληρούς και μαλακούς ιστούς, δηλαδή τα οστά και τα ούλα καθώς και τις συνδετικές μεμβράνες μεταξύ δοντιών και οστού, το τμήμα το οποίο κατεξοχήν πάσχει από την περιοδοντική νόσο.

Που οφείλεται
Περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονώδης νόσος όλων των περιοδοντικών ιστών και χαρακτηρίζεται από καταστροφή του περιρριζίου και του φατνιακού οστού. Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως gram αρνητικά αναερόβια βακτηρίδια, κινητά βακτηρίδια και σπειροχαίτες, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Παρόλα αυτά η περιοδοντική νόσος ανήκει στις πολυπαραγοντικές νόσους καθώς για την εγκατάσταση και την εξέλιξη της δεν αεπαρκεί μόνο η παρουσία του μικροβιακού παράγοντα αλλά και ένας μεγάλος αριθμός άλλων παραγόντων που καλούνται επιβαρυντικοί ή τροποποιητικοί παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η άμυνα του οργανισμού, ο σακχαρώδους διαβήτη κ.α..

Θεραπεία
Η κλασική θεραπεία για την περιοδοντίτιδα ενηλίκων είναι η υπό τοπική αναισθησία ριζική απόξεση. Όμως, η ριζική απόξεση αδυνατεί μερικές φορές να ελαττώσει ή να αξαλείψει την αναερόβια λοίμωξη στο βάθος του θυλάκου ή στο διχασμό των ριζών. Επίσης, η ριζική απόξεση δεν μπορεί να εξαλείψει τα παθογόνα μικρόβια του περιοδοντίου τα οποία εισέρχονται στους μαλακούς ιστούς και στην οστέινη. Έτσι πολύ συχνά χρειάζεται συμπληρωματική χειρουργική θεραπεία εντοπισμένη ή γενικευμένη για την εξάλειψη των υπολειμματικών βλαβών πυ παραμένουν μετά την συντηρητική θεραπεία.

Αποκάλυψη κλινικής μύλης

Αν όταν χαμογελάτε αποκαλύπτετε περισσότερα ούλα παρά δόντια (ουλικό χαμόγελο) ή αν τα δόντια σας δείχνουν κοντά, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι κοντά. Μπορεί απλά να περιβάλλονται από περίσσεια ούλων. Το πρόβλημα αυτό διορθώνεται πολύ εύκολα σχηματίζοντας εκ νέου το περίγραμμα των ούλων γύρω από τα δόντια. Κατά τη διαδικασία αυτή δεν διορθώνεται μόνο το περίγραμμα των ούλων, αλλά και η συμμετρία του ύψους και του εύρους των δοντιών σε σχέση πάντα με το χαμόγελό σας.

Η ομορφιά των φυσικών σας δοντιών αποκαλύπτεται, αφαιρώντας ελεγχόμενα την περίσσεια των ούλων και ίσως και του οστού που περιβάλλει τα δόντια. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ή περισσότερα δόντια, με εξαιρετική ακρίβεια, ανάλογα πάντοτε με την ανάγκη κάθε περιοχής. Μπορείτε μάλιστα να έχετε εικόνα του τελικού σας χαμόγελου πριν την εφαρμογή της τεχνικής. Η αισθητική αυτή παρέμβαση ανανεώνει και αναδεικνύει ένα όμορφο χαμόγελο, κάνοντάς το ακόμη ομορφότερο, ενώ με την βοήθεια της ορθοδοντικής ή της αισθητικής οδοντιατρικής αντιμετωπίζονται και οι οδοντικές ατέλειες που πιθανά συνυπάρχουν.

Ψηφιακή Οδοντιατρική

Στην κλινική μας εφαρμόζουμε τεχνολογία ψηφιακής σάρωσης (Digital Impression) καθώς και υπολογιστικά καθοδηγούμενο σχεδιασμό και κατασκευή οδοντιατρικών αποκαταστάσεων σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια. Η τεχνολογία αυτή καταργεί τη λήψη αποτυπωμάτων και επιτρέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή αποκαταστάσεων πολλες φορές την ίδια ημέρα.

Λεύκανση

Η οδοντική λεύκανση αφορά την αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών και θεωρείται μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς καμία επίπτωση στη δομική αντοχή των δοντιών και στη γενική υγεία του οργανισμού.

Προϋποθέσεις Λεύκανσης
Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η λεύκανση είναι η υγεία των ούλων και των δοντιών. Εάν τα ούλα φλεγμαίνουν, ή εάν υπάρχουν αποτριβές και τερηδόνες των δοντιών η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα προκαλεί ευαισθησία και δεν επιτρέπει τη σωστή χρήση του, οπότε η λεύκανση καθίσταται αναποτελεσματική. Είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί να υπάρξει αισθητική, αν δεν υπάρχει υγεία.

Τι πρέπει να προσέξετε
Θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 7-10 ημέρες μετά. Για τον καφέ και το τσάι θα πρέπει να χρησιμοποιείται καλαμάκι.
Εναλλακτικά, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν τα παραπάνω, προτείνεται το πλύσιμο των δοντιών ή πλήσεις με άφθονο νερό μετά από την λήψη τέτοιων ποτών & τροφών.

Υπάρχουν συμπτώματα;
Η θεραπεία είναι ανώδυνη. Κάποιες αναφορές για πόνο κατά τη διάρκεια της λεύκανσης έχουν να κάνουν με αυχενικές διαβρώσεις και απογυμνωμένες ρίζες. Τέτοιες περιοχές θα πρέπει να εντοπίζονται και να καλύπτονται πριν ξεκινήσει η λεύκανση.
Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται το κατάλληλο σκεύασμα λεύκανσης με τη σωστή κατά περίπτωση σύσταση ώστε ο ασθενής να μην νιώθει ενοχλήσεις.
Η σωστή κατασκευή των ναρθήκων λεύκανσης είναι επίσης πολύ σημαντική στην αποτροπή των συμπτωμάτων.
Εάν παρόλα αυτά υπάρξουν συμπτώματα, είναι πολύ ελαφριά και πλήρως διαχειρίσιμα με τη διακοπή της θεραπείας για 1-2 ημέρες.

Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν τον πλέον σύγχρονο τρόπο αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών τόσο από λειτουργική όσο και από αισθητική άποψη με τρόπο που ο ασθενής να αισθάνεται όπως με τα φυσικά του δόντια.

Ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα δόντια του βάζοντας εμφυτεύματα αποκτά ξανά την δυνατότητα να τρώει όπως πριν, να χαμογελά με άνεση και αυτοπεποίθηση και να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές του υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι τα δόντια του δείχνουν απόλυτα φυσικά, ότι το κόκκαλο στις γνάθους δεν θα απορροφηθεί και η όψη του προσώπου του δεν θα αλλάξει. Επίσης οι προσθετικές αποκαταστάσεις επί εμφυτευμάτων προσφέρουν άνεση και σταθερότητα στον ασθενή και αποφυγή παρασκευής υγιών δοντιών για την κατασκευή οδοντικών γεφυρών.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές βίδες τιτανίου που τοποθετούνται στις γνάθους, στη θέση των φυσικών δοντιών και παίζουν το ρόλο της ρίζας του δοντιού που λείπει. Η χειρουργική φάση της θεραπείας γίνεται με τον πλέον ανώδυνο και άνετο τρόπο για τον ασθενή. Το κόκκαλο συνδέεται με το τιτάνιο τόσο ισχυρά που αυτή η βίδα τιτανίου, δηλαδή το εμφύτευμα, μπορεί να στηρίξει πάνω της ένα τεχνητό δόντι. Με οδοντικά εμφυτεύματα μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα δόντι, περισσότερα από ένα ελλείποντα δόντια ή και όλα τα δόντια.

Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την αποκατάσταση πολλές φορές την ίδια ημέρα.

Οστική ανάπλαση (Μόσχευμα)

Η οστική ανάπλαση είναι η διαδικασία αναγέννησης του οστού των γνάθων μέσω ειδικών τεχνικών, με απώτερο σκοπό την αναδόμηση των ιστών γύρω από τα δόντια ή την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Πολλές φορές, η αναδόμηση των περιοδοντικών ιστών απαιτεί την τοποθέτηση ειδικού βιοσυνθετικού ή ανθρώπινου μοσχεύματος, έτσι ώστε να αναγεννήσουμε το οστό που έχει χαθεί και ο ασθενής να αποκτήσει εκ νέου την αναγκαία ποσότητα οστού στις γνάθους, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτεύματων.

Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούμε μοσχεύματα και μεμβράνες. Τα μοσχεύματα έρχονται είτε σαν block – κύβοι, είτε σαν σκόνη με διαφορετικό μέγεθος κόκκων είτε σαν παχύρρευστη πάστα σε μια σύριγγα.

Η μεμβράνη τοποθετείται στην περιοχή της βλάβης, όπου επιθυμούμε την αναγέννηση οστού, ανάμεσα στο μόσχευμα και τα ούλα. Η μεμβράνη διαχωρίζει του μαλακούς και σκληρούς ιστούς και με αυτό τον τρόπο απομονώνεται η περιοχή της οστικής βλάβης δημιουργώντας έτσι συνθήκες για την αναγέννηση του οστού.

Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους και τα τελευταία οστικά συμπληρώματα η αναγέννηση οστού είναι πλέον μια τεχνική που μπορούμε να εμπιστευθούμε, ώστε να θεραπεύσουμε τις περισσότερες περιπτώσεις έλλειψης οστού.

Δόντια σε μια μέρα All On Four

Συνήθως, τα εμφυτεύματα πρέπει να συνδεθούν με το οστό της γνάθου πριν να τοποθετήσουμε τα δόντια σας πάνω σε αυτό, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες. Ωστόσο, χάρη στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της αξονικής τομογραφίας και την εκτεταμένη έρευνα στον τομέα των οδοντικών εμφυτευμάτων, η τοποθέτηση και άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων σε μία μόνο ημέρα είναι μια έγκυρη θεραπευτική επιλογή.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται All-on-4. Με τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούμε μόνο τέσσερα εμφυτεύματα για την στήριξη μίας πλήρους άνω ή κάτω ακίνητης οδοντοστοιχίας.

Θα πρέπει συνήθως να επισκέπτεστε ο ιατρείο μας πριν από την ημέρα της θεραπείας , ώστε να μιλήσουμε για τη θεραπεία και τις προσδοκίες σας, και να πραγματοποιήσουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, όπως ακτινογραφίες, αποτυπώματα και φωτογραφίες. Στη συνέχεια θα κατασκευάσουμε ένα πρωτότυπο της μελλοντικής σας οδοντοστοιχίας και θα σας παραπέμψουμε για να βγάλετε μια τρισδιάστατη ακτινογραφία με αυτό το πρωτότυπο. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή, θα γίνει ο σχεδιασμός και μια εικονική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Την ημέρα της θεραπείας, ακολουθώντας αυτό το πλάνο, θα τοποθετηθούν όλα τα εμφυτεύματα στις προκαθορισμένες θέσεις. Αφού έχουν τοποθετηθεί τα εμφυτεύματα, θα τοποθετήσουμε άμεσα την ακίνητη προσωρινή οδοντοστοιχία, και θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Θα πρέπει να μας επισκεφθείτε τακτικά για επανέλεγχο κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Όταν τα ούλα σας και το οστό σας θα έχουν επουλωθεί πλήρως (ενσωμάτωση εμφυτευμάτων με το οστό) θα πάρουμε νέα αποτυπώματα και θα κατασκευάσουμε ένα την τελική μόνιμη προσθετική εργασία.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι προσθετικές αποκαταστάσεις, στα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής Οδοντιατρικής (Minimally Invasive Dentistry), που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή σχήματος, χρώματος και κάποιες φορές και θέσης των δοντιών. Έχουν την μορφή λεπτών επικαλύψεων από πορσελάνη. Οι όψεις πορσελάνης χρειάζονται ελάχιστη ή και μηδενική αποκοπή των δοντιών και συγκολλούνται στην μπροστινή επιφάνεια των φυσικών δοντιών με ειδική τεχνική (bonding).

Ποτέ χρησιμοποιούνται;

  • Όταν θέλουμε να κλείσουμε διαστήματα μεταξύ των δοντιών.
  • Για να διορθώσουμε την θέση προσθίων δοντιών.
  • Όταν θέλουμε να επαναφέρουμε το σχήμα των δοντιών.
  • Για να καλύψουμε δόντια που φέρουν εκτεταμένα σφραγίσματα.
  • Για να “λευκάνουμε” τα δόντια με μόνιμο τρόπο σε συνδυασμό με τις τεχνικές χημικής λεύκανσης των δοντιών.

Διάρκεια ζωής
Εάν δεν συνυπάρχουν άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες (πχ σφίξιμο δοντιών), τότε μπορούν να μείνουν στο στόμα για 8-15 χρόνια. Έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο χρονικό ορίζοντα από τις όψεις σύνθετης ρητίνης και αποδίδουν πιο σταθερά αισθητικά αποτελέσματα. Αντικαθίστανται, όταν το όριο τους προς τα ούλα αρχίζει να γίνεται δυσχρωμικό.

Scroll to top