Επικοινωνία

Περιοδοντολογία & Περιοδοντική Νόσος

Τι είναι

Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και θεραπέια των νόσων του περιοδοντίου, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν το αθέατο σε μας τμήμα του δοντιού, την ρίζα, που αποτελεί και την βάση στήριξης του δοντιού και την σταθερή παραμονή του στο στόμα.Το περιοδόντιο περιλαμβάνει σκληρούς και μαλακούς ιστούς, δηλαδή τα οστά και τα ούλα καθώς και τις συνδετικές μεμβράνες μεταξύ δοντιών και οστού, το τμήμα το οποίο κατεξοχήν πάσχει κατά την προσβολή του στόματος από την περιοδοντική νόσο.

Που οφείλεται

Περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονώδης νόσος όλων των περιοδοντικών ιστών και χαρακτηρίζεται από καταστροφή του περιρριζίου και του φατνιακού οστού. Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως gram αρνητικά αναερόβια βακτηρίδια, κινητά βακτηρίδια και σπειροχαίτες, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Παρόλα αυτά η περιοδοντική νόσος ανήκει στις πολυπαραγοντικές νόσους καθώς για την εγκατάσταση και την εξέλιξη της δεν αεπαρκεί μόνο η παρουσία του μικροβιακού παράγοντα αλλά και ένας μεγάλος αριθμός άλλων παραγόντων που καλούνται επιβαρυντικοί ή τροποποιητικοί παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η άμυνα του οργανισμού, ο σακχαρώδους διαβήτη κ.α..

Θεραπεία

Η κλασική θεραπεία για την περιοδοντίτιδα ενηλίκων είναι η υπό τοπική αναισθησία ριζική απόξεση. Όμως, η ριζική απόξεση αδυνατεί μερικές φορές να ελαττώσει ή να αξαλείψει την αναερόβια λοίμωξη στο βάθος του θυλάκου ή στο διχασμό των ριζών. Επίσης, η ριζική απόξεση δεν μπορεί να εξαλείψει τα παθογόνα μικρόβια του περιοδοντίου τα οποία εισέρχονται στους μαλακούς ιστούς και στην οστέινη. Έτσι πολύ συχνά χρειάζεται συμπληρωματική χειρουργική θεραπεία εντοπισμένη ή γενικευμένη για την εξάλειψη των υπολειμματικών βλαβών πυ παραμένουν μετά την συντηρητική θεραπεία.

  • Image 02
  • Image 03
  • Υγιές περιοδόντιο - Προχωρημένη Περιοδοντίτιδα
  • Πρίν & Μετά την Περιοδοντική Θεραπεία. Ριζική απόξεση υπο αναισθησία.
  • Πρίν & Μετά την Περιοδοντική Θεραπεία. Ριζική απόξεση υπο αναισθησία.